Arhiva vijesti

Završetak maškara 2022.

Maškare na Dugi tradicionalno su započele prve subote nakon blagdana Sveta tri kralja, a ove je godine to bilo 8. siječnja 2022. i trajale su punih osam tjedana.
 
 
Nažalost, i ove godine maškare je obilježila pandemija Covida-19 i u skladu s tim trebalo je prilagoditi program. Odlučili smo da će tradicionalni obilasci kućanstava izostitati u obliku u kojem je to bilo prije pandemije. Ipak, odlučili smo obići naše mještane i pozdraviti kućanstva koja to žele poštujući epidemiološke mjere, na otvorenom prostoru ispred kuća. Svake subote obilazili smo neku od ulica na Dugi i uveseljavali stanovnike našeg naselja njegujući tako tradiciju dugu preko 40 godina.

 
Naravno da su i karnevali, kao i tradicionalna gostovanja drugim maškaranim grupama, morali izostati. Neke maškarane grupe odlučile su napraviti dočeke pa smo tako bili u posjeti Matkovićima, Šmričkim mačkarama, Mesopustarima Kraljevice, Jakovarskim Krabuljama i Selačkoj mantinjadi. Naš doček, koji je bio planiran za zadnji vikend maškara, nažalost nije mogao biti održan zbog vremenskih (ne)prilika.
Nakon dugih osam vikenda, kraj maškara obilježili smo na Čistu srijedu (Pepelnicu) 2. ožujka 2022. prigodnim obliskom Duge i spaljivanjem našeg mesopusta.
 
 
Zahvaljujemo se svima koji su bili uz nas ove godine i nadamo se da će maškare 2023. godine biti održane kako smo navikli prijašnjih godina.
 
Više objava s maškara 2022. možete pogledati na našoj Facebook stranici, Instagram profilu i YouTube kanalu.
 
Bubanj i muzika složno udaraj!